sâmbătă, 11 decembrie 2010

Cum aleg aparatul foto?

Postare actualizată- 5 februarie 2012

Pentru că mă frământă totuşi din când în când lipsa unui aparat foto pe care să-l car după mine aproape tot timpul, încerc să-mi dau seama ce aş cere de la un aparat foto... În primul rând, mi-e clar că nu mi-aş permite şi, probabil, nu aş folosi la adevărata valoare un DSLR. Prin urmare, ar rămâne să mă orientez către un alt aparat foto compact, asemănător cu cele trei cu care am avut ocazia să lucrez în ultimii ani, aparate cu care poţi face fotografii destul de bune precum cele de aici şi chiar filmări (modeste, e adevărat) precum cele de aici.

Ce aş cere aparatului? I-aş cere un zoom optic cât mai mare (zoom-ul digital nu mă interesează), i-aş cere să filmeze, cu sunet, preferabil stereo, preferabil full HD (ca să-l pot folosi când mai ies în cluburi, la folk), i-aş cere să funcţioneze cu baterii (reîncărcabile) AA, nu cu cine ştie ce model special de baterie, i-aş cere să aibă o carcasă solidă cu display-ul cât mai mic (pentru că, pe munte, se întâmplă să-l mai loveşti iar display-urile mari am constatat că sunt mai uşor de spart), i-aş mai cere o valoare cât mai mare pentru ISO, i-aş cere un preţ sub 1000 de lei şi... cam atât îmi trece prin minte acum.

Să nu uit! Admiţând că aş avea acum banii potriviţi i-aş mai cere să fie pe stoc pentru că, atunci când am strâns banii pentru un obiect dorit, prefer să îl am în mână cât mai repede. :)

Citind despre câteva zeci de aparate foto constat că perfecţiune nu există, motiv pentru care am redus importanţa unor criterii din cele menţionate mai sus, situaţie în care, insistând pe preţ, pe filmarea cu sunet şi pe funcţionarea cu baterii AA constat că aş putea alege aparatul următor:

Foto: emag.ro

Nikon Coolpix L120, cu 21x zoom optic, filmare HD720p cu sunet, alimentare cu baterii (reîncărcabile) AA (pe tema bateriilor recomand produsul de aici, cu care am făcut de curând peste 400 de fotografii la temperatură sub 0 grade Celsius; ca încărcător îl recomand pe acesta), display de 3``, ISO până la 6400 şi un preţ de 999 lei, redus în prezent la 899 lei.

Alte avantaje: garanţia de 24 de luni care se poate extinde cu 1 (69 lei) sau 2 ani (109 lei), condiţiile bune de reparaţie post- garanţie despre care poţi să citeşti aici, costurile rezonabile ale diagnosticării şi manoperei pentru reparaţie post- garanţie (vezi aici).

Bani să fie! :)

3 comentarii:

  1. Salut.
    Parerea mea, personala, desigur. Este un aparat bun pentru banii respectivi. Faptul ca si filmeaza (oarecum) HD - 1280 x 720 pixel at 30fps este un punct in plus. Vezi review aici: http://www.photographyblog.com/reviews/fujifilm_finepix_s1600_review/
    Gasesti detalii suficiente pentru a putea lua o decizie in cunostinta de cauza. Conditia este ca aparatul pe care il vei achizitiona efectiv sa nu fie "special pentru romania"... daca intelegi ce vreau sa spun.

    RăspundețiȘtergere
  2. Până acum am folosit trei compacte cumpărate din România deci, după cum sugerezi tu, făcute special pentru România. Toate trei (două HP-uri şi un Panasonic) şi-au făcut (HP-urile stricate parţial sau total între timp)/ îşi fac (Panasonicul şi, în mică măsură, un HP) treaba destul de cinstit, zic eu.

    Prin urmare, până să mă tem de calitatea slabă a mărfurilor cumpărate din România, mă tem de puterea mică de cumpărare. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ceea ce sti nu trebuie sa te sperie :D

    RăspundețiȘtergere