luni, 1 decembrie 2014

Acum un an, 1 Decembrie la televizor



1 decembrie 2013

După 3 luni de proteste împotriva explorării şi exploatării aurului cu cianură şi a gazelor de şist prin fracturare hidraulică a venit şi ziua naţională a acestei ţări prost conduse.

Întâmplător, sunt acasă iar televizorul este lăsat pe canalele de ştiri. TVR 1 transmite în direct parada. Alte posturi preiau cu o oarecare întârziere transmisia TVR. Eu sunt intrigat de faptul că Jandarmeria Română, o instituţie mult criticată în ultimele săptămâni, defilează alături de instituţii onorabile precum Pompierii şi SMURD-ul.

Într-un moment în care fanfara tace, în direct pe TVR 1, se aude România, trezeşte-te! Ştiind ce grup folosea în ultimul timp acest slogan, m-am bucurat să constat că cele citite pe Facebook cu o zi în urmă au fost puse în practică într-un mod destul de "vizibil".

Ceva mai târziu, pe România TV, post despre care citisem cu câteva luni în urmă că este condus de un prieten al prim- ministrului Victor Ponta, se transmite, în direct de la Guvernul României, Ziua Porţilor Deschise. Pe scaunul fostului ministru al culturii, Daniel Barbu, dar şi pe scaunele din apropiere, sub camerele televiziunilor, se aşează câţiva tineri care purtau sub o formă sau alta însemnele Campaniei Salvaţi Roşia Montană. Stau tăcuţi şi calmi câteva zeci de secunde, poate chiar câteva minute. România TV zoom-ează pe titlul Proclamaţiei de la Câmpeni.

Despre acest flash-mob sunt scrise câteva cuvinte aici.

În studio, Răzvan Theodorescu, singurul academician pro- RMGC, îşi exprimă dezaprobarea şi îngrijorarea pentru faptul că fotografiile cu acei tineri ecologişti vor apărea pe reţelele de socializare şi vor face înconjurul lumii. Se exprima de parcă acei tineri ar fi mutilat trupul preacinstitului guvern român. De parcă ar fi stat pe scaunul fostului ministru Barbu cine ştie ce infractor ajuns acolo ilegal, păcălind cumva sistemul de pază de la Palatul Victoria.

Din fericire, ceilalţi oameni din studio l-au temperat pe domnul academician atrăgându-i atenţia că ecologiştii au intrat în sediul Guvernului ca oricare alt vizitator din acea zi, arătând cardul de identitate la intrare, respectând regulile unor astfel de vizite, fără să scandeze, fără să agreseze într-o formă sau alta personalul sau ceilalţi vizitatori, fără să stea acolo exagerat de mult timp, fără să murdărească locul sau să lase în urmă materiale care să promoveze Campania Salvaţi Roşia Montană. În plus, invitaţii din studio au remarcat că următorul grup de vizitatori s-a aşezat şi el pe scaunele ocupate de obicei de guvernanţi.

La final, cam cu jumătate de gură, domnul Theodorescu a recunoscut că are nişte principii care se dovedesc învechite.

Revenindu-se la transmisiunea directă de la Arcul de Triumf, în timp ce oficialii se retrăgeau spre maşini, am văzut un chip cunoscut de la protestele din ultimele săptămâni într-un grup care, probabil din cauza riscului reprezentat de Jandarmerie, apela la sloganuri neutre dar totuşi cumva mobilizatoare pentru oamenii care cunoşteau ce mesaj încearcă oamenii să transmită.

Câteva zile mai târziu auzeam că publicul prezent în zona paradei nu a putut pătrunde acolo cu niciun obiect care putea fi aruncat către politicieni. Înţeleg că nu s-a putut pătrunde acolo nici măcar cu peturi pe care curajoşii să le bată de asfalt în faţa ochilor politicienilor şi a camerelor televiziunilor.

Când discuţia deviase către sarmalele şi fasolea care urmau să fie distribuite de diverşi conducători populişti a fost redată legătura corespondentului România TV de la Alba Iulia. Acesta a refuzat să asocieze coada la mâncare cu sărbătoarea naţională, preferând să atragă din nou atenţia asupra faptului că, la Alba Iulia, s-au adunat românii care cu adevărat îşi iubesc ţara şi ţin la bogăţiile din subsolul ei. Curând, în spatele reporterului, s-au adunat cetăţeni purtând pancarte cu mesaje anticianură, antiRMGC, împotriva legii distrugerii Roşiei Montane, steaguri cu frunza pe jumătate verde, pe jumătate însângerată, steaguri ale României şi alte elemente de decor care demonstrau atât realul lor patriotism cât şi faptul că adraseră la Campania Salvaţi Roşia Montană.

Din nou, prim- ministrul Ponta primea o lovitură din partea prietenilor de la România TV.

Mi s-a părut incredibilă dar preferabilă forma în care sărbătoarea a fost prezentată de un post de televiziune care, în ultimele săptămâni, ne intoxicase cu reclamele RMGC şi cu ştirile fără importanţă, toate în dauna necesarei pezentări corecte a protestelor din ţară, a revendicărilor protestatarilor, a riscurilor mari la care ne-ar expune guvernul dacă s-ar aproba exploatarea cu cianură de la Roşia Montană.

POSTARE PLANIFICATĂ.
ESTE SCRISĂ ŞI EDITATĂ ÎN DECEMBRIE 2013- IANUARIE 2014.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu