luni, 17 iulie 2017

RISC MAXIM! NU umbla prin pădure la BUŞTENI!


Pornind de aici, am citit aici despre ursul lovit de maşină la Buşteni, cu două nopţi în urmă.

Deci animalul a fost lovit noaptea, pe raza oraşului Buşteni. Foarte precisă informaţia...

N-ar fi interesant să aflăm exact unde s-a petrecut întâmplarea? Nu ar fi şi mai interesant să aflăm dacă a fost un accident întâmplător sau isprava unui viteaz de Valea Cerbului care şi-a spus că îi arată el ursului? Oare şoferul implicat a fost identificat? Maşina pe care o conducea s-a ales cu ceva pagube? Ce marcă şi ce model de maşină a fost implicată?

Conform legilor româneşti, este ursul obligat să poarte vestă reflectorizantă când circulă pe drumurile publice? Dacă da, din ce magazin poate s-o cumpere? Preţul e exprimat în cmc de miere sau în ciuperci? Că de leul de ursărie n-am auzit încă...


Ursul era adult sau pui? A fost lovit rău sau abia atins? Şoferul era braconier cumva?

Cât de complicat este pentru autorităţi ca, pe baza urmelor disponibile (cred că ploaia a dat o mână de ajutor permiţând labei să lase urme în pământul înmuiat dar a şi încurcat spălând eventualele urme de sânge ursesc), să localizeze ursul şi să se prindă dacă animalul trebuie ucis cu derogare de la Graţiela sau poate fi lăsat în plata Domnului?

Până când rămâne în vigoare descurajarea drumeţilor care ar intenţiona să se plimbe până la, să zicem, Diham? Pe ce bază ştiinţifică a fost stabilit acest termen?

Se intenţionează cumva transformarea jandarmilor şi a personalului silvic în ghizi?

De ce nu sunt anunţate traseele de patrulare pe care vajnicii oficiali ne păzesc de urs?

De ce un turist care a mers la Urlătoarea dinspre Poiana Ţapului nu a fost avertizat că există un urs posibil rănit care, de furie şi durere, ar putea să nu mai răspundă pentru faptele sale?

Pe ce teritoriu se aşteaptă specialiştii să se plimbe ursul (posibil) rănit? Cât de departe este Poiana Ţapului de locul accidentului? Dar Cascada Urlătoarea? Localitatea şi obiectivul turistic se află sau nu în perimetrul pe care specialiştii consideră că l-ar putea patrula ursul afectat?

Întâmplător, ursul lovit are colar GPS de la INCDS?

Rar mi-a stârnit atâtea întrebări o ştire...

Oare îmi va răspunde cineva?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu