miercuri, 30 iunie 2010

Uneori e bine să nu te grăbeşti să exprimi ce gândeşti...

Acum aproximativ o săptămână am remarcat cum două seri la rând un container pentru colectarea plasticului devenise inutilizabil pentru că era plin până la refuz. Ei bine, în a doua seară, printre pet-urile din gura containerului, văzusem şi o doză de aluminiu. Chestia asta mă iritase imaginându-mi un idiot care a aruncat doza acolo fără să-şi dea seama că nu e locul potrivit pentru ea.

Totuşi, în seara asta, întâmplător, am văzut un afiş, parte a unei campanii de informare organizată de nu ştiu ce liceu, afiş pe care scria că metalul şi plasticul se colectează în acelaşi container, de culoare galbenă. Deci idiotul eram eu de data asta... Pentru că a-ţi recunoaşte greşeala şi a învăţa ceva din ea mi se pare o treabă bună public textul acesta.

Totuşi, din povestea asta rămân nişte întrebări:

După golirea acelor containere se face şi reciclarea deşeurilor respective? Sau se întâmplă ca în Braşov, cum comenta cu tristeţe Emi Cristea într-un articol de pe alpinet, deşeurile colectate selectiv fiind adunate de-a valma în maşina care le colectează după care, cel mai probabil, ajung la o groapă de gunoi?

Dacă sesizez mai multe zile la rând un astfel de container plin, pot sesiza undeva faptul că la adresa x containerul pentru y trebuie golit? În cazul sesizat de mine era vorba de seara de duminică şi de luni, marţi seară observând că acel container nu mai era plin dar... dacă văd o astfel de situaţie la mijlocul săptămânii aş simţi nevoia să anunţ undeva eroarea.

Şi dacă tot vorbim de colectare selectivă, de-a lungul ultimelor luni am văzut că bucureştenii încep să bage în seamă acele containere venind cu deşeurile separate pe tipuri în sacoşe sau portbagaje de maşină şi aruncându-le în containerul care le este destinat. Mi se pare o treabă lăudabilă şi îmi exprim speranţa că autorităţile tratează problema cu aceiaşi seriozitate cu care o tratează aceşti bucureşteni despre care povestesc. Cel mai înduioşător a fost momentul în care am văzut un bătrân, venit de la cine ştie câte blocuri depărtare, aruncând pe categorii cele câteva ambalaje pe care le adusese în sacoşă.

2 comentarii:

  1. Ma bucur ca lumea incepe sa inteleaga rostul containerelor colorate. De multe ori insa le gasesc pline ochi... cei care tre sa le goleasca se pare ca le viziteaza cam rar. Cand sunt burdusite in felul asta, las pungile langa tomberon. Mai nasol e daca e adavarat ce spui tu si am observat ca se practica si prin Buc si la noi pe litoral: se colecteaza selectiv dar apoi se deverseaza amestecat, astfel ca utilitatea actiunii este zero.

    Eu am in casa permanent 2 pungi: intr-una strang hartie, in alta plastice. PET-urile, asa cum am auzit ca se face prin alte tari, le turtesc cu piciorul, le pun dop-ul la loc, sa ramana cat mai "vidate" si astfel, devenind plate, ocupa mai putin spatiu si in punga mea de acasa si apoi si in container. Si asa, creez mai mult spatiu in containerul galben pt ca sa poata si altii sa-si arunce plasticele.
    Dan

    RăspundețiȘtergere
  2. Îmi amintesc de o chestie observată pe munte, aproximativ pe aceiaşi temă.

    Iarna 2009, Piatra Craiului, Cabana Curmătura. O grămadă de oameni adunaţi de un eveniment care mă atrăsese şi pe mine. Printre aceştia, mulţi consumatori de bere la doză. Mă îngrijoram un pic pentru acea cantitate mare de deşeuri care putea ajunge pe munte.

    Ei bine, aşa cum povesteşte Dan, cei din cabană au turtit dozele de bere astfel încât să ocupe cât mai puţin spaţiu şi, sper, le-au coborât în rucsaci până la Zărneşti. Dacă în Zărneşti exista atunci vreun container galben nu-mi amintesc.

    RăspundețiȘtergere