marți, 19 aprilie 2011

Obsesiv- compulsiv?

Dimineaţă, în drum spre birou aud o domnişoară vorbind la telefon. Ruga persoana de la capătul "firului" să verifice dacă nu cumva aragazul a rămas aprins de dimineaţă de când domnişoara noastră, ameţită fiind, l-ar fi putut uita aşa. Deşi am ciulit urechea nu mi-am dat seama dacă i s-a răspuns că aragazul era, după cum mă aşteptam eu, stins.

Îmi venea s-o opresc şi s-o întreb dacă într-adevăr uitase aragazul aprins, dacă i se întâmplă des să sune acasă speriată de faptul că ar fi putut să-l lase aşa, dacă, făcând o statistică, a uita aragazul aprins este mai degrabă excepţia sau mai degrabă regula pentru ea.

Îmi place să cred că acea tânără nu-şi complică viaţa îngrijorându-se în mod exagerat de aragazul posibil rămas aprins, de uşa care este posibil să fi rămas descuiată sau de alte lucruri de genul acesta. Totuşi, dacă mă înşel, este posibil să-mi fi ieşit în cale o obsesiv- compulsivă. Dacă eşti interesat de subiect, îmi recunosc limitele competenţei şi-ţi sugerez fie să citeşti o carte care tratează acest gen de tulburare, fie să citeşti o prezentare a tulburării pe un site de specialitate.

Tu te simţi obsesiv- compulsiv/ă?

6 comentarii:

  1. DA, big time - in legatura cu ordinea si curatenia. Nu pot scrie nici un rand daca am dezordine pe birou sau in computer.

    RăspundețiȘtergere
  2. La mine pe birou este tot timpul dezordine. Totuşi, dacă nu-şi bagă nimeni degetele în grămada mea ordonată la întâmplare, îmi găsesc lucrurile mai repede decât atunci când o "mână criminală" face ordine.

    Altfel, am la rândul meu momente obsesiv- compulsive dar la nivel non-clinic. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. verific zilnic asa:
    aragazul - dimineata de 2x, seara de 5-6x (asta ma enerveaza cam rau)
    apa - seara inainte sa ma bag in pat
    usa sa fie incuiata - seara de vreo 4-5x, de cand intru in casa seara pana adorm.
    apoi obiectele de prin casa gen ghivece de flori, scaune ...le verific sa fie aliniate la dunga...etc
    toate astea sunt constient ca imi ocupa timp, pt ca stau si ma invart aiurea prin casa. as vrea sa nu fiu asa, dar ma suport asa cum sunt, avand in vedere ca nu mi se pare grav :) si e bine ca de la o vreme incoace am lasat-o mai moale... sper sa-mi treca damblageala asta.
    dan

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Anonim: probabil ai prins ideea deci presupun că nu te miri dacă te întreb în câte situaţii ai găsit la a doua verificare fie aragazul uitat pornit, fie aragazul stins accidental cu gazele pornite, fie uşa descuiată :)

    Dacă ai lăsat-o mai moale cu obiceiurile astea mâncătoare de timp (şi inutile, bănuiesc că la o examinare cât de cât atentă ai constatat şi tu inutilitatea lor) eu zic că e semn bun. :)

    Cât despre obiectele aliniate la dungă... aici îmi amintesc de obsesia unui şef pe care l-am întrebat cândva: Dacă pun la dungă primul rând iar în spate, ascunsă vederii, las o grămadă dezordonată, e bine?

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu nu verific prea des nici apa, nici gazele, nici alte chestii. Le verific o dată și bine, la început. De câteva ori am dormit și cu ușa neîncuiată. Bine, la curte, unde e închisă poarta.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dacă uiţi uşa descuiată dar poarta e încuiată şi dublată de un patruped lătrător atunci eşti în siguranţă. :)

    RăspundețiȘtergere