sâmbătă, 14 aprilie 2012

Religia ca absurditate (2) sau Paşteţi fericiţi!!!

Nu este cea mai potrivită postare pentru perioada Paştelui dar... cine nu este dispus să citească şi alte păreri decât cele cu atitudine pozitivă la adresa religiei poate să fugă de pe blog IMEDIAT.

Totul a plecat de la mulţimea de oameni credincioşi care, într-o formă sau alta, m-au dezamăgit (excepţia -poate nu singura-, cea mai normală femeie pe care am întâlnit-o, se ştie deja pentru că a primit mesaj privat).

A continuat cu dezvoltarea convingerii mele legate de inutilitatea manifestorilor religioase.

Zilele trecute, s-a atins un nou punct critic, sub forma unui mesaj spam...

Şi aşa începe povestea...

Episodul 1

O cunoştinţă virtuală îmi trimite un e-mail cu conţinut creştin- cretin:

"Vă rog să trimiteţi acest apel tuturor celor cărora credeţi că le-ar
fi de folos.

APEL PENTRU CURĂŢIREA MINŢILOR NOASTRE
Aţi renunţat să mai petreceţi ore în şir în faţa televizorului sau a calculatorului şi v-aţi întors la lectura pe hârtie? Nu e de ajuns.
Librăriile, mai ales cele mari, gem de carte stricătoare de minte şi suflet.

Vă propun un experiment. Renunţaţi până la sfârşitul acestui an (iar dacă experimentul reuşeşte, pentru totdeauna) să mai cumpăraţi cărţi de la edituri de genul Trei, Tritonic, Nemira, Rao, Corint, Erc, Humanitas, Polirom, Cartier şi altele de acest fel.
Cumpăraţi carte doar de la standurile amenajate în biserici şi mănăstiri şi din librăriile mici, care fac o selecţie a titlurilor propuse şi au standuri dedicate cărţii creştine.

Ştiţi ce comori veţi descoperi la aceste standuri? “Patericul egiptean”, “Pelerinul rus” şi câte altele! Veţi găsi acolo şi cărţi pentru copii, alcătuite de oameni credincioşi, aşa încât să nu lăsaţi educaţia urmaşilor dumneavoastră pe mâini îndoielnice.

În plus, diferenţa de preţ dintre cărţile vândute la standurile din biserici şi mănăstiri şi cele vândute în librării e mai mult decât semnificativă. În procesul de editare şi difuzare de carte creştină sunt mulţi oameni care consideră ceea ce fac drept misiune creştină, aşa încât îşi limitează profitul la cât mai puţin.

Iar dacă veţi combina aceste lecturi cu participarea la slujbele Bisericii, vă garantez că veţi trăi o mică minune: calitatea vieţii dumneavoastră o să crească vizibil.

Doamne ajută!
Marius Ianuş

Episodul 2
Intru pe blogul lui Marius şi încerc să comentez:
"Stimate domn,
mă număr printre cei care, de-a lungul vieţii, au citit atât carte creştină (de exemplu, cărţile editurii Anastasia) cât şi carte "stricătoare" de la Polirom, Humanitas, Trei. Timpul mi-a demonstrat că sunt mai folositoare pentru creşterea calităţii vieţii cărţile sincere de la ultimele edituri menţionate decât, de exemplu, relativ proaspăta lectură din Dmitri Avdeev (o carte de psihoterapie ortodoxă scoasă de editura Sophia, editură pe care bănuiesc că dumneavoastră o apreciaţi). Prin urmare, sunt foarte tentat să vă cer să explicaţi de ce sunteţi împotriva editurilor care îşi permit să ocolească, chiar să contrazică, teoriile expuse de cărţile exagerat de aplecate spre religie.
Observ că sunteţi un critic serios şi la adresa televiziunii. Îndrăznesc să vă întreb dacă consideraţi şi canalele ştiinţifice (gen Discovery Chanel) la fel de păguboase pentru suflet.
Mai îndrăznesc să vă întreb în ce fel creşte calitatea vieţii dumneavoastră atâta timp cât ţineţi cu dinţii de religie, de parcă de acolo ar veni, cumva automat, satisfacerea oricărei nevoi de bază şi a oricărei dorinţe.
Pot spera la un răspuns din partea dumneavoastra?
Mă aflu în tabăra opusă dar sunt deschis să citesc şi despre varianta dumneavoastră de adevăr.
Mulţumesc pentru atenţie!
Adrian Negoiţă"
Episodul 3
Primesc răspuns pe e-mail:
"Draga domnule Negoita,
nu va aprob comentariul, pentru ca si el este stricator de minte. Daca
vreti doar raspunsul meu personal, el e urmatorul: nu mi-ati dat un
exemplu potrivit, citati tocmai din latura lumeasca/draceasca a ce
publica Sophia (care nici macar nu e o editura dintre cele recomandate
de mine; cartile lor nu au binecuvantari si nu veti gasi tot ce
editeaza ei la pangare).
Cititi "Patericul Egiptean".
Daca vreti sa promovati prin intermediul siteului meu parerile dvs
pozitive in privinta acelor edituri stricatoare de minte si suflet, nu
va pot fi de folos.
Sarbatori cu Hristos!
Marius Ianus"

Episodul 4

Răspund la rândul meu:

"Buna ziua,

comentariul meu nu dorea altceva decât să se înscrie în ideea de a asculta şi cealaltă parte. Înţeleg faptul că acel blog este administrat de dumneavoastră, situaţie în care aveţi dreptul să selectaţi părerile exprimate acolo. Nu sunt de acord cu acest gen de cenzură dar nici nu am cum să mă opun.


Totuşi, insist să cred că a ignora colecţiile ştiinţifice de la Polirom (psihologie, sociologie) şi editura Trei reprezintă o eroare pe care nu o recomand nimănui. De asemenea, insist că a evita Discovery Chanel doar pentru că reuşeşte să aducă argumente în favoarea ideii că adevărul absolut nu este prezent musai în dogma creştină reprezintă o dovadă de ignoranţă care dăunează spiritului.


Mă întristează în continuare faptul că oameni fără intenţii rele (printre care sunt de părere că vă aflaţi şi dumneavoastră) privesc lumea printr-o singură lentilă deşi, dincolo de antagonismul absolut, ne putem întâlni în zona de mijloc care, pe cât este de largă şi plină de lentile diferite, pe atât este de greu de acceptat.


În altă ordine de idei, comentariul meu s-a dorit şi un răspuns la un e-mail pe care l-am primit deşi nu îmi mai amintesc dacă el reprezintă o continuare a unui dialog mai vechi purtat între noi sau un simplu mesaj spam. Îndrăznesc să vă întreb dacă vă mai amintiţi felul în care ne-am cunoscut în mediul virtual. Presupun că ne-am cunoscut cumva pentru că altfel aş fi fost tentat să ignor mesajul primit şi să vă expediez rapid cu o etichetare critică.


Mergând din nou pe ideea de a asculta şi cealaltă parte, cu permisiunea dumneavoastră, aş reproduce textul dumneavoastră, reacţia mea şi această continuare a discuţiei pe blogul meu unde, după cum probabil aţi observat, religia este comentată critic dar fără insistenţă.


Cât despre pangare... ce înseamnă asta?


Zile senine!"
Episodul 5

Omul îmi răspunde fără să atingă puncte importante puse în discuţie de mine:
"Mai, Adrian, un prieten al meu popa ti-ar spune acum pe sleau: Esti prost.
De ce vrei tu sa te pui pe tine in locul Lui Dumnezeu?
Ce spui tu nu valoreaza doi bani.
Ce iti spun eu, inclusiv in acel mesaj, are valoarea multor rugaciuni,
ale multor calugari si a unor relatii directe cu Dumnezeu.
Adevarul e unul singur. De ce sa iti dau tie libertatea sa spui
tampenii pe blogul meu?
Pace si un Paste fericit!
Marius Ianus

În data de 13 aprilie 2012, 15:24, Marius Ianus
<marius.ianus@gmail.com> a scris:
> Mai, Adrian, un prieten al meu popa ti-ar spune acum pe sleau: Esti prost.
> De ce vrei tu sa te pui pe tine in locul Lui Dumnezeu.
> Ce spui tu nu valoreaza doi bani.
> Ce iti spun eu, inclusiv in acel mesaj, are valoarea multor rugaciuni,
> ale multor calugari si a unor relatii directe cu Dumnezeu.
> Adevarul e unul singur. De ce sa iti dau tie libertatea sa spui
> tampenii pe blogul meu?
> Pace si un Paste fericit!
> Marius Ianus"
Episodul 6

Sunt foarte tentat să-i explic că prostia este mai degrabă la el decât la mine dar îmi aduc aminte că cel mai puternic adevăr este cel susţinut, argumentat sau nu, de fiecare. Prin urmare, consider că este pierdere de vreme să-l informez pe Marius că până şi PF Daniel (om care, presupun eu, dă binecuvântări pe cărţile agreate de Marius) apreciază că "trebuie să unim ştiinţa cu spiritualitatea".

Episodul 7

Trec pe la Liana şi încerc să explic de ce sunt atât de rigid în probleme religioase:
"Nu ştiu de ce dar, de câţiva ani, nu mai sunt deloc tentat să le dau dreptul la prostie. În plus, am întâlnit câţiva “credincioşi” care mi-au provocat ceva coşmaruri şi, din cauza asta, probabil sunt tentat să generalizez şi să etichetez toţi adepţii religiilor. Dacă la astea adaug un mesaj spam primit zilele trecute în care un poet îmi promova o postare de pe un blog creştin la care nu mi s-a acordat dreptul la replică… O să intre curând întreaga poveste pe blogul meu. O dovadă în plus că credinţa nu este numai invazivă dar şi adânc prostitoare dacă pot spune aşa."
Episodul 8

Îi trimit lui Marius link către postarea mea.


Acum îndrăznesc să-mi întreb cititorii care au răbdare să citească cu atenţie toată postarea: 
Cine e prost? Eu sau Marius? Şi după ce criterii?

6 comentarii:

  1. Tu nu esti prost in nici intr-un caz. Despre cealalta persoana ma abtin sa comentez. I-ai acordat prea multa atentie unui om cu care nu se poate discuta logic si cu argumente. Orice i-ai spune, o tine pe a lui, deci nici nu are rost sa mai continui vreun "dialog".

    RăspundețiȘtergere
  2. Raspuns: Marius, clar, din moment ce a renuntat la discutia bazata pe argumente.
    Dan

    RăspundețiȘtergere
  3. ...si pt inca un motiv: ca nu a avut curaj sa poarte discutia la vedere si nu ti-a admis comentariul pe site-ul lui, probabil pt ca stia ca nu poate sa sustina un dialog transparent, cu argumente si pt a-si lasa o poarta deschisa pe unde sa poata fugi fara sa il vada nimeni, in caz ca urma sa se simta amenintat. Un om din interactiunea cu care nu ai avut nimic de castigat, decat experienta pt a putea citi mai bine oameni de care sa te feresti. Si mersi ca ai pus pe site toata chestia, ca in felul asta imparti si cu cititorii tai experienta castigata, de care spuneam...
    Dan
    Dan

    RăspundețiȘtergere
  4. Vă mulţumesc pentru comentarii. :)

    Mi-ar plăcea să existe şi alte păreri argumentate, eventual care să-i dea dreptate lui Marius.

    Se mai exprimă cineva?

    RăspundețiȘtergere
  5. Păreri argumentate care să-i dea dreptate lui Marius nu cred că există sau cel puţin, nu în sensul de argumente pe care le aştepţi tu.
    Marius sau alţii ca el sunt convinşi că dreptatea e de partea lor pentru că ei urmează "dreapta credinţă" şi doar ei au dreptate. Asta nu îi face neapărat proşti. Sunt convins că înţeleg mult mai mult decât dau impresia. Doar că aleg să ignore sau să respingă argumentele altora dacă nu se încadrează în limitele credinţei lor.
    Concluzia mea că nici unul nici altul nu e prost. Fanatic poate este unul dintre voi (ghici cine!) dar prost nu cred că e vreunul.
    Marius are un obiectiv, un scop. Nu ştiu cât de conştient este de acel scop şi cât de bine e definit în mintea lui. Dar îl urmează cu frenezie şi respinge orice l-ar putea deturna de pe calea sa.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faină abordare, Teodor! Îmi place că ai scos în evidenţă consecvenţa lui Marius, însuşire pe care, în alte condiţii, eu o tratez ca pe o calitate.

      Cât despre fanatism, statistic vorbind sunt 50 % şanse să te referi la el şi 50 % şanse să te referi la mine. Pentru că nu sunt un geniu al introspecţiei şi nici al observării celuilalt, nu m-aş hazarda să ghicesc care e părerea ta.

      Ștergere