joi, 21 iunie 2012

Contraste muzicale

Sâmbătă seară, în ciuda variantelor contradictorii găsite pe diverse site-uri, legate de invitaţii din prima seară Ursus Evolution 2012, am sperat ca trupa de închidere să fie într-adevăr Cargo. Aşa că, pe la 8 seara, am pornit spre centru. După o zi stată mai mult pe afară eram destul de întors pe dos cu (meta)fizicul dar Cargo... mă atrage ceva mai mult decât alte forme de muzică aşa că am plecat spre ei.

Ajung în zona de concert şi... dau peste recitalul Paraziţilor care abia începuse. Nu m-am omorât niciodată după muzica lor dar nici nu m-am plasat vreodată în tabăra celor anti- Paraziţii. Eram curios aşa că am studiat atât cât mi-a permis aglomeraţia felul în care se manifestă publicul lor. M-a surprins să constat cât de mulţi ştiau texte din Paraziţii la fel de bine cum ştiu eu texte de prin folk sau rock. Nu am reuşit să intru în atmosfera Paraziţii, nici să mă identific cumva cu trupa sau spectatorii ei. Am rămas observator până la final. Am rămas neutru chiar şi la singura piesă care-mi spunea ceva pentru că, probabil, o auzisem pe la TV în rarele momente în care rămân agăţat pe un canal muzical.



Versurile de la Vicii, aici. E ceva realism în text...

Concluzia mea despre recitalul Paraziţii: în genul lor muzical ştiu ce au de făcut. Publicul lor este un public mult mai decent decât mă aşteptam (aici aveam eu nişte aşteptări nerealiste, exagerat de negative). Nu cred că o să mă ataşez vreodată de acest gen de muzică dar, din când în când, este posibil să mai ascult.

Partea a doua, recitalul Cargo, a fost mult mai scurtă faţă de ce speram eu. Au fost destule piese pe care speram să le aud dar n-au avut loc în recital, Batacanda de exemplu. Dar ce s-a cântat a sunat oricum bine aşa că am plecat mulţumit. Publicul a fost, aşa cum eram obişnuit, dispus să cânte aproape tot ce s-a auzit. Aproape de voi a ieşit bine, la fel şi Anarhia (care, în lipsă de Racla, cred că ar fi sunat interesant dacă urca pe scenă un membru sau colaborator al Paraziţilor pentru a face vocea Racla). Din recitalul lor, cel mai mult mi-a rămas pe creier Zi de zi:



Şi, dacă tot e oraşul plin de afişe Rezident ex (trupa în care cântă acum Ovidiu Ioncu Kempes), dacă tot i-am găsit şi în programul festivalului Folk You din august, din Vama Veche, am căutat şi o piesă de-a lor:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu