vineri, 23 ianuarie 2015

De-ale hârţogarului în IT (1)



De vreo 10 ani mă ocup de o parte din hârţogăraia care se generează în departamentul de service autorizat de unii, de alţii al unei firme care, din punctul meu de vedere, nici nu te omoară, nici nu te lasă să trăieşti (situată din acest punct de vedere între cele care te ajută să trăieşti şi cele care te subjugă până te omoară). Am încercat să scriu rar despre asta dar azi m-am gândit că, fiind o slujbă destul de frustrantă, pot începe să notez unele momente în care simt că ceva nu este în regulă.

Acţiunea se petrece azi, într-o zi în care simţeam încă de la prima oră (asta ca să nu amintesc că ceva-mi mirosea urât încă de aseară, reuşind astfel să-mi stric somnul, având cel mai prost somn din ultimele vreo 10 luni) că eforturile mele pentru rezolvarea problemelor de serviciu nu sunt susţinute de unii, de alţii. Asta în ciuda faptului că sunt mult mai implicat când vine vorba de serviciu decât atunci când este vorba de probleme personale (pe care, de cele mai multe ori, le las nerezolvate pentru a nu mă suprasolicita emoţional).

Poate într-un fel e firesc să fiu mai atent la problemele de serviciu decât la cele personale. Că doar de la serviciu încasez un salariu oarecare din care să mănâncă şi gura mea ceva, nu-i aşa???

Ei bine, primesc azi o solicitare care suna aşa: Rog Machine Type. Solicitarea venea de la cineva din departamentul de vânzări care se ocupă de Lenovo. Mi se sugera să caut informaţia în baza de date cu vânzările firmei, interogând după seriile echipamentelor. Precizez că, din motive paranormale (că doar nu o să arunc găina moartă în curtea înţelepţilor care se ocupă de administrarea reţelei), omul de la vânzări nu putea accesa respectiva bază de date, bază de date pentru care aş putea spune că eu sunt alfa şi omega.

Ei bine, harnic fiind, având în acelaşi timp şi o puternică senzaţie de inutilitate a demersului, mă duc direct pe support.lenovo.com şi găsesc detaliul solicitat. În acelaşi timp îmi dau seama că, în mod normal, omul de la vânzări putea să-şi rezolve singur solicitarea, dat fiind că eu accesasem un modul cât se poate de public al site-ului. Da, probabil că nu s-a gândit... E omeneşte să ai mici scăpări... Dar să ai scăpări deşi încasezi lunar cu vreo 300 de lei mai mult decât mine mi se pare deja condamnabil.

Înjur printre dinţi, încet, cât să se audă pe o rază de doar 5 m în jurul meu, apoi verific la ce rezultat ajungeam dacă mă uitam direct în baza de date cu vânzările firmei. În subconştient mă aşteptam deja la asta: respectivele echipamente nu fuseseră vândute de noi, apărând ca vândute de undeva din Belgia.

Iar baza de date la care nu avea vânzătorul acces nu cuprindea şi vânzările din Belgia... De fapt nici nu avea cum să le cuprindă, că noi vindem doar prin Ro...

Deci am fost eu pus la muncă doar pentru că onorabilul şi stimabilul nu a avut chef să verifice singur.

Două minute după ce răspunsesem solicitării apare altcineva de la vânzări, cu seriile notate pe o hârtiuţă, cu intenţia de a verifica acelaşi machine type. Deşi îmi venea să strâng de gât omul, că doar eram furios, i-am explicat frumos că problema e rezolvată şi l-am trimis înapoi de unde plecase (adică în camera unde stau vânzătorii, nu în locul de unde plecase acum vreo 50 de ani).

Pentru că nu am vrut să las lucrurile total nespuse, formulasem răspunsul astfel încât să pun în evidenţă neglijenţa vânzătorului:

"Intamplator, laptopurile nu sunt luate de la noi.

support.lenovo.com zice asa:

ThinkPad T420 4236-MP1......"


Mi-am dat seama astfel, din nou, că pot face lucruri pe care le fac oameni mai bine plătiţi ca mine dar nu pot ajunge în locul lor în primul rând din cauza absenţei unei diplome pe care ei s-o agreeze.

Vorba lui Dan Doboş, în DemNet, nu contează ce ştii, contează doar să ai diploma pe care ei o vor.

Critic eu dar... critic a prost... Că banii tot la ei sunt...

2 comentarii:

  1. Din pacate nu e vorba numai de diplome...

    RăspundețiȘtergere
  2. Diplomele sunt chestiile concrete pe care le obţii dacă, de exemplu, tăticul bagă o grămadă de bani în fundul tău... Cu ele, uneori, reuşeşti să-ţi faci intrarea în "lumea bună". Dacă nu ai diplomă, poţi încerca şi cu "era să aveţi o scamă". Dacă nu ai nici diplomă, nici mentalitate de slugă, se pare că trebuie să te mulţumeşti cu puţin, spre gloria capitalismului...

    Că, în practică, câteodată, se dovedeşte mai eficient un individ fără diplomă şi fără mentalitate de sclav este altă poveste...

    RăspundețiȘtergere