duminică, 4 septembrie 2016

Azuga- (telegondolă)- Culmea Petru Orjogoaia- Trăisteni27 august 2016, Baiului cu Raluca

Cu contribuţia generoasă a întâmplării, mă trezesc implicat într-o discuţie care, după câteva zile, a dus la concluzia că am putea merge împreună pe munte. Vorbind pe aceiaşi limbă a fost simplu să stabilim micile detalii aşa că, sâmbătă 27 august 2016, ne întâlnim în vagonul 2 al trenului Regio 3001 care, la 9:12, ne lăsa în Azuga.

Între timp, în drum spre gară, mă trezesc că mă salută cineva în metrou. Chipul îmi era cunoscut dar nu mai ştiam ce nume se ascunde în spatele lui. Cumva la ghici, îi spun că cel mai probabil ne ştim din tura în Baiului a lui Bogdan P. Mă şi laud că, de obicei, reţin organizatorii dar mi-e mai greu să reţin şi participanţii. Vorbim ce vorbim şi-mi aduc aminte că şi Bogdan merge în tura în care mergea omul din metrou. Şi aici se produce catastrofa. Îmi spune, cumva disperat: Eu sunt Bogdan! M-am făcut din nou de rahat, este a nu ştiu câta oară când, în oraş, îl întâlnesc şi nu îmi amintesc cum îl cheamă. Hai că am început bine ziua! :))

Ajunşi în Azuga, abandonăm locurile relativ confortabile din tren şi ne îndreptăm spre DN 1. Nu ştiu de ce, mă simţeam oarecum debusolat. Ajunşi în DN casc ochii după o trecere de pietoni. O vede Raluca, sub forma unei pasarele pe care am trecut dincolo. Senzaţia de debusolare a persistat, răsucelile scărilor avariindu-mi serios simţul orientării. Totuşi, cumva natural, fără să-mi exprim îndoielile şi simţind că totul e în regulă, am păşit în direcţia în care păşea şi ea.

După vreo 3 km de mers pe şosea,perpendicular pe DN 1, ţinând permanent strada cea mai din dreapta, ajungem la staţia de jos a telegondolei cu care stabilisem să ne începem urcarea. În nici 5 minute luasem biletele şi ne instalasem într-o telegondolă. Păţit fiind într-o tură de acum vreo 9 ani, de data asta nu mai aştept să ia viteză cutiuţa, aşezându-mă rapid şi în siguranţă. Mă minunez de locurile accidentate în care constructorii au plasat uneori stâlpii de susţinere ai instalaţiei, privesc cu groază panta pe care cred că am coborât acum vreo 20 de ani (într-o tură cu Ştefan şi încă un student la automatică, tură în care am plecat din Sinaia şi am ajuns seara târziu la Susai, umblând pe o bună parte a culmii principale a Baiului), pe când la Azuga funcţiona, doar pe durata iernii, telescaunul. Îmi amintesc cum, în toamna 2007, am privit elicopterul care se străduia să aşeze un element din acoperişul staţiei de telegondolă. Ajungem destul de repede sus. 


Facem o mică pauză în care Raluca îmi prezintă instrumentele pe care le are pentru orientare (două aplicaţii Android) după care pornim (ora 10:04) binedispuşi din dreptul indicatorului Trăisteni 5 ore 1/2 pe drumul care trece pe sub vârfurile Urechea şi Cazacu. Stabilim că nu e mare diferenţa de peisaj între drum şi poteca peste vârfuri aşa că ne menţinem pe drum destul timp.

Parcă de aici se vedea superb Valea Seacă a Caraimanului. Din Buşteni, VSC mi s-a părut mereu imposibil de urcat, cu o pantă îngrijorătoare. Văzută din Baiului, VSC cu şerpuirile ei pare mult mai rezonabilă şi aproape că mă mănâncă în dos să o încerc cândva cu un alpinist răbdător care să mă scoată din rahat în caz că…

Curând lăsăm în dreapta o turmă de oi. Raluca era convinsă că ciobanul o va recunoaşte pentru că l-a mai văzut de două ori în ultima lună. N-o recunoaşte! Se pare că era alt cioban. Eu, privind în faţă, nu ştiu de ce, stau cu senzaţia că ramificaţia spre Orjogoaia este dincolo de Vf. Băiuţul. Ea mă lămureşte că aşteptata intersecţie e mai aproape, observ şi eu drumul undeva în stânga şi mă tentează să o iau de-a dreptul prin iarbă către el. Pentru economie de energie şi pentru a ne proteja genunchii, mergem totuşi pe drum. Pe faţa sudică a Vf. Cazacu identificăm izvoarele despre care îşi amintea ea că citise. Mie îmi par cam imposibil de folosit aşa că nu m-aş baza pe ele. Totuşi, dacă ai răbdare să iei apă cu dopul, s-ar putea să umpli un bidon de 0,5 l în vreo 30 de minute. :)

Curând ceva începe să se zvârcolească în mine. Printre horcăieli anunţ că îmi e puţin rău dar că-mi trece. Ştiind că de obicei de la efort mi se trage, Raluca propune să mergem mai încet dar o asigur că nu e cazul.

În înşeuarea dinaintea Vf. Ceauşoaiei (şa din care, un pic spre stânga, te tentează să porneşti pe drumul larg către stână) este montat un indicator. În caz de ceaţă, indicatorul te lămureşte care e poteca marcată. A fost plasat chiar strategic. Simţind noi că nu ne-au simţit câinii, facem popas la vreo 20 de metri de indicator şi de o  imensă baltă care aproape că bloca tot drumul. Nu ştiu dacă balta este o obişnuită a locului sau se datorează ploilor abundente din ultima perioadă. Ora 11:39.

Vf. Ceauşoaiei:


De acolo venim:


Vedere spre nord:


Scoatem beţele telescopice pentru că, de data asta, decisesem să urcăm vârful. Băgăm în gură câte ceva, eliminăm surplusul de lichide profitând de faptul că ciobani nu se văd spre sud, căscăm gura la harta Munţii Noştri de pe tableta ei (harta mea, pe hârtie, este încă rătăcită undeva prin casă), tragem nişte poze apoi ne urnim mai departe. A fost una dintre puţinele pauze mai lungi. Mai târziu aveam să ne contrazicem cu privire la durata pauzei, ea credea că a fost de maxim 10 minute, eu sugeram că a durat vreo 20 de minute, poate chiar puţin mai mult. Nu a cronometrat-o nimeni aşa că adevărul e imposibil de stabilit. :)

De aici nu prea am mai nimerit pe drum, ţinându-ne în schimb căt de cât aproape de culmea matematică. Dacă pe drum, din când în când, apărea câte o cruce roşie nouă, trasată cel mai probabil în vara în care a apărut indicatorul de Trăisteni la sud de gara Buşteni, pe potecuţa pe care ajunsesem acum apărea din când în când o cruce roşie mai ştearsă, mai în vârstă, probabil şi mai înţeleaptă. Despre chestia aia care semăna uneori cu o bandă galbenă nu ştiu ce să spun. Mă intrigă totuşi că galbenul stătea frumos lângă marcajul oficial... Situându-ne între două variante marcate ne simţeam în siguranţă. Singurul stres (pentru mine) erau câinii care păzeau turmele care ne-au cam stat constant în cale între Vf. Ceauşoaiei şi Vf. Orjogoaia. Raluca, o veritabilă mamă a căţeilor, îi chema la iubit pe cei mai îndrăzneţi dar era tratată mai mult sau mai puţin rapid cu refuz. Abia a reuşit să mângâie puţin un botic de ciobănesc.

Deodată, o lăcustă îşi face de treabă pe piciorul meu. A fost suficient de discretă, nu aş fi ştiut de ea dacă nu mi-ar fi arătat-o Raluca. Ceva mai încolo, pe bucata aia de picior, mă cam apucase mâncărimea. Se pare că m-a violat lăcusta. :)

În teritoriul ciobăneştilor, am încercat să stau constant în apropierea ei. Ca să mă apere de căţei, desigur! :) Fie vorba între noi, nu eram cu adevărat speriat, dat fiind că niciun câine nu s-a apropiat supărat, gălăgios, insistent, agresiv de noi. Totuşi, cu atâţia ciobăneşti în jur mă simţeam mai relaxat lângă un om care gestionează mult mai bine ca mine relaţia cu câinii. După cum sugeram acum ceva timp, se pare că e scris în cromozomii mei să ajung din când în când pe Orjogoaia în compania unei femei puternice.

Am căscat ochii atât de mult la culmile şi culmiţele care se ramificau spre sud încât suntem destul de convinşi că am identificat corect Culmea Prislop pe care, sper, o să coborâm cândva. Tot privind după Prislop ne mai sărea în ochi şi Culmea Şteiasa Mare, altă culme coborâbilă (zic eu) spre Trăisteni.

Prin câte un fund de vale, Raluca observa uneori un drum forestier. Deşi eram pentru a nu ştiu câta oară pe acolo, constatam cât de fragil e spiritul meu de observaţie dându-mi seama că e prima dată când, ghidat de ea, observ acele detalii.

Spre nord în schimb, deşi aveam de mult timp impresia că am identificat Vf. Unghia Mare, abia când l-am văzut dinspre SE şi am sesizat silueta lui caracteristică m-am convins că el e. Acasă, uitându-mă pe hartă, am constatat că e destul de abrupt versantul dinspre Valea Azugii al Vf. Unghia Mare. Şi când te gândeşti că plănuiam odată o bălăureală pe acolo...

Aproape de Vf. Orjogoaia am luat-o pe o potecuţă, oarecum pe curbă de nivel. Pe aici am avut de trecut câteva zone mai noroioase, zone pe care, la început, am preferat să le ocolesc cât mai pe sus, pe la rădăcina” lor dar apoi, simţind nevoia de apropierea ei (pe motiv de ciobăneşti, în continuare), am traversat şi eu câteva limbi noroioase. Un pic mai încolo a vrut să afle cât mai e până la baltă aşa că a scos din nou la vedere aplicaţia Munţii Noştri. Mai aveam un pic… După cum apreciam eu, urma să vedem lacul după ce treceam de o culme netedă (ca un fund de tigaie sau ca gresia din baie, după cum sugerează Ada Milea în cântecul dedicat feţei netede a lui Kovaliov care nu putea trăi fără nas) care se vedea nu departe. 


În dreptul lacului stăm cât trebuie pentru nişte poze (eu fiind leneş la capitolul acesta, după pauza de sub Ceauşoaia nu am mai scos tableta din traistă) apoi mă străduiesc să-mi amintesc cum am abordat cu Alina continuarea, în urmă cu 9 ani. Nelămurindu-mă exact, mă las din nou condus de Raluca. Ea apucă pe drumul din stânga lacului (cumva drumul din mijloc, cel din extrema stângă începând să urce spre Neamţului, o altă ţintă posibilă pentru viitoarele drumeţii) lăsând în dreapta drumul care defilează pe malul lacului, trece pe lângă (sau chiar prin) stână apoi se bagă în pădure. Cred că pe acest drum de pe malul bălţii apucasem cu Alina, intrând în pădure pe o potecă oarecum paralelă cu actualul marcaj, motiv pentru care a fost probabil logic să nimerim atunci în Valea Frânca apoi în drumul forestier de pe Valea Orjogoaia.

Chiar dacă iniţial mergeam spre pădure departe de stână, până la urmă am ajuns lângă ţarcul oilor şi lângă cutiuţa de lemn unde noaptea stă de veghe un cioban. Probabil că acelaşi cioban era acum acolo, adormit. M-am simţit un pic jenat de ideea că popasul şi glasul nostru ar putea deranja ciobanul adormit. Oricum, cu sau fără cioban în interior, acoperişul cutiuţei era populat cu un minipanou solar la care, presupun, ciobanul urma să-şi încarce smartphone-ul.

Undeva pe aici, Raluca îmi arată un cal frumos. Fugindu-mi gândul la altă formă de frumos, sugerez că degeaba arată bine calul dacă nu are pe lângă el şi o blondă. Extrem de pe fază, ea îmi arată şi blonda, câţiva metri mai încolo: o zonă cu vegetaţie ierboasă, înaltă, uscată, galbenă.

-Şi acum eu ce să fac? Să mă tăvălesc puţin cu blonda?

-Ştiu eu ce fetişuri ai tu? Dacă vrei, te aştept puţin mai încolo până termini cu blonda.

-Şi mă întorc la tine cu căcăreze în păr... Bine totuşi că nu mai am păr prea mult :)

Curând intrăm într-o pădure suficient de rară încât să fie luminoasă, mult mai luminoasă decât mă aşteptam. Poteca lată cobora într-o pantă decentă, întreruptă uneori de bălţi şi noroaie pe care ne-am străduit să le ocolim. Spre surprinderea mea, au urmat câteva pauze de pădure, poteca traversând poieni drăguţe care îmbiau la popas. Fiind totuşi traseu nou, cu fereastră de timp rigidă, nu am propus pauze de leneveală. Deşi tare m-aş fi întins o vreme la plajă...

Undeva pe aici, privind-o întâmplător în lumina şi unghiul (ne)potrivite, observ că Raluca (pe care, de atent ce sunt, cred că am botezat-o Ramona cel puţin odată) seamănă cu altă R care mi-a trecut prin viaţă. Aproape fac atac de panică! :)) Uite aşa, după ce mă tot lăudasem că am puls, era să rămân fără. Singura problemă e că aş fi obligat biata fată să mă târâie pe jos până la şosea pentru că, după cum bine remarca, nu prea sunt biodegradabile chestiile pe care le am în dotare. Ar mai exista o variantă dar, dacă nu am luat-o în calcul în discuţiile de atunci, nici aici nu amintesc de ea. :)

Deodată, de jos, se aud zgomote dubioase. Ne dăm seama că e o turmă de oi care părea să aibă drum exact pe poteca marcată. Observând turma ne oprim la o distanţă rezonabilă, astfel încât câinii să se prindă că nu poftim la carne de mioară. Poate aş fi poftit totuşi eu la carne de Mioara dar... femeia e plecată de o grămadă de vreme în Germania, dacă nu mă înşel. Pune-ţi pofta în cui, prin urmare! Constatăm curând că turma doar traversează poteca aşa că ne punem pe aşteptat până trece şi ultima oaie rătăcită. Ne aşteptam ca odată cu ea să plece din potecă şi ultimii câini dar nu avem noroc. Doi dulăi rămân tolăniţi pe pământ, punându-ne un pic pe gânduri. Până la urmă Raluca propune să ocolim prin stânga câinii, oile fiind aproape dispărute în dreapta. Trecem uşor, cu beţele la pândă şi cu ochii pe puturoşi. Trecem cu bine şi de data asta.

Raluca verifică din când în când altitudinea şi mă anunţă periodic cât am mai coborât. Pe când ceva te făcea să crezi că nu mai e mult până în vale, mă anunţă şi ea că mai avem puţin. Ea spunea că e o veste bună, eu nu eram convins că vreau să se termine traseul atât de repede. Îmi plăcea vremea, traseul, starea de relaxare care mă cuprinsese, prezenţa ei.

Drumul se crăcănează. Raluca o ia în dreapta, eu în stânga. Îmi strigă că ajungem în acelaşi loc. În secunda următoare observ crucea roşie chiar la reîntâlnirea variantelor de potecă. Panta mă inspiră să zburd aşa că ajung la baza ei ceva mai repede decât Raluca. Încep să-mi dau seama cam ce simt pasionaţii de trail running. Poate cândva voi face şi eu treaba asta.... Raluca sugerează că m-ar ajuta muşchii picioarelor. Îmi amintesc de tanti Lupaş [una dintre bătrânele colege de serviciu cu care am fost sil(u)it să colaborez] care-mi admira muşchii picioarelor într-o poză de la mare. Perversa dreacu! :)) Nu discut cu Raluca despre ce-mi aminteam, ar fi sunat teribil de horror. :D

Drumul devine şi mai clar, pe stânga apare o curte şi o rulotă.

-Cum or fi urcat rulota până aici?

-Cu răbdare... Sau poate au urcat-o pe braţe, cu nişte sclavi...

Încet dar sigur, ajungem în DJ 102 I unde vedem indicator 7 ore 1/2 Buşteni. Noi, de la telegondolă, făcusem cam 5 ore 1/2, exact cum scria pe indicator. Ceva mai jos, înspre dreapta, vedem şi forestierul de pe Valea Orjogoaia. Nu-mi mai amintesc deloc clar dacă, acum 9 ani,  maşina care ne-a luat de pe forestier ne-a dus până la staţia autobuzului sau ne-a lăsat undeva la mijlocul drumului. Fapt e că nu (mai) ştiam cât avem de mers până la staţia autobuzului. Raluca aflase că ar mai fi 1,5 km. Nu am spus până acum că admir modul în care s-a documentat ea pentru traseul ăsta. Practic, eu am făcut doar act de prezenţă, ea s-a ocupat de detaliile transportului şi orientării.

Valea Doftanei pare o Vale a Cerbului ceva mai aerisită. Am văzut în apropierea drumului destule maşini parcate, corturi, familii ieşite la aer. Pentru firile mai sedentare sau pentru oamenii obosiţi pare superdrăguţ să arunce în maşină de-ale gurii, un cort şi nişte pături şi să stea un week-end pe aici... Există totuşi, zic eu, riscul să te viziteze ursul... Ceva mai târziu, şoferul autobuzului cu care am ajuns în Câmpina avea să ne spună că ursul coboară spre localitate toamna târziu, când coboară oile din munte şi se coc prunele. Peste vară, teoretic, domnul Urs stă în partea de sus a pădurii.

Continuăm mersul printre pietrele şi praful drumului. Nu ne mai plăcea ce simţeam sub tălpi. Nu ne plăcea nici că nu aveam o idee exactă despre cât timp trebuia să mergem pe drumul ăla. Când din stânga s-a simţit deodată un miros de hoit sau de gunoi în putrefacţie situaţia a devenit de-a dreptul câh. Bine că nu a durat mult până a revenit la normal mirosul...

Apare asfaltul, apar semne de circulaţie, ea sugerează că nu mai e mult... Ajungem la o bifurcaţie. Un indicator de lemn părea să sugereze că e bine să mergem în dreapta. Eram gata să muşc momeala când ea a propus să facem stânga, pe unde părea şoseaua mai bună. Parcă s-a uitat şi pe hartă dar nu mi-e clar ce a văzut acolo. Peste câteva minute un nene care conducea un vehicul interesant s-a oprit la semnul ei şi ne-a confirmat că e bine pe unde mergem. Ceva din atitudinea lui a făcut-o pe Raluca să creadă că mai e mult de mers. Şi a mai fost...

Pe când ne plictisisem de tot de şosea iar curba aia esenţială insista să nu apară, Raluca mai întreabă un gospodar cât mai e până la staţia autobuzului (dacă am observat eu corect după ce am revenit de pe munte, este vorba de staţia Cap linie Bran care apare pe google maps la N45,351332 E25,732508) şi află că mai e un pic. Pe la 16:40 eram deja în staţie, ea fiind bucuroasă că a găsit aici şi un coş de gunoi în care a putut lăsa ambalajele pe care le adunase de pe munte. După vreo două încercări mai mult sau mai puţin de succes, eu m-am cam lăsat de sportul ăsta dar asta nu înseamnă că nu-i apreciez în continuare pe cei care, la finalul traseului, au certitudinea că au lăsat muntele puţin mai curat.

S-a dovedit că, din punctul în care s-a terminat marcajul (foarte bun prin pădure, ceva mai rar dar suficient în zona de păşune, marcaj mai mult decât mulţumitor pentru un om obişnuit să umble prin Baiului orientându-se cu harta, busola, GPS-ul sau... Alina) am mai avut de mers pe drumul judeţean vreo 4 km. De aici a rezultat că, de la staţia superioară a telegondolei, am mers fix 6 ore şi 29 de minute (incluzând rarele şi destul de scurtele pauze). S-au mai adăugat, mers, cei 2,2 km din Câmpina şi cei circa 3 km între gara şi telegondola din Azuga.

Autobuzul a fost punctual, şoferul s-a dovedit un om de treabă, la 17:00 începeam lungul drum către Câmpina, având vreo 34 km. Ocupând locuri în faţă, am avut ocazia să admir zona parcursă pentru prima dată pe lumină (data trecută eram aici pe întuneric, în spatele unei Dacii papuc care a avut bunăvoinţa să ne pescuiască până la Câmpina). Şoseaua evoluează frumos, sunt sectoare cu serpentine strânse care îţi cam pun la încercare echilibrul, îngustimea şoselei îţi dă uneori emoţii în curbe (dar am observat că şoferii nu obişnuiesc să forţeze, lăsând celuilalt conducător timp suficient pentru a se plasa cât mai pe margine), văcuţele care se întorc de la păscut sunt tratate cu eleganţă de şofer, pe malul lacului Paltinul (sau Păltinoasa, nu mi-e clar care e denumirea corectă) observăm cum zona de plajă se învecinează cu pădurea (adică poţi să bei o bere la umbră dacă te-a bătut prea mult soarele în cap; totuşi, nu am observat dacă ai de unde să cumperi berea), pe stânga apar uneori formaţiuni stâncoase interesante, când ajungi sub baraj te simţi copleşit de imensitatea acestuia (în cazul unui accident cred că s-ar inunda şi Ploieştiul). Ştiu că toate elementele frumoase din jur erau văzute astfel şi din cauza bucuriei datorate unei ture reuşite aşa că, pentru o opinie mai obiectivă, mi-am propus să revin în zonă cândva.

Ajunşi în Câmpina, oraşul care pare imens văzut din autobuz, şoferul ne permite să coborâm mai aproape de gară şi ne ajută să ne orientăm. Am plecat pe jos cam de aici: N 45,132117 E 25,734947 şi am mai mers cale de 2,2 km până la gară (N 45,132248 E 25,711567). Pe drum, aşa cum îi stă bine unui om care s-a documentat măcar un pic, am observat intrarea în Parcul Miţu- Chiţu şi ramificaţia spre muzeele Nicolae Grigorescu şi B. P. Hasdeu. Imediat după cotitura de la stadion, pe dreapta străzii mi s-a părut interesant că era destul spaţiu verde. Mai devreme, parcă înainte de intersecţia Str. Nicolae Grigorescu/ Str. Plevnei mi-a plăcut părculeţul de pe partea stângă (unde, se pare, Maricica sărbătorea căsătoria cu Gogu) urmat de terenurile de tenis.

Ce să mai, Câmpina pare un oraş frumos! Singurul mic deranj au fost doi biciclişti care mergeau pe trotuar şi răcneau să li se facă loc, deşi locul lor era pe şosea, câţiva metri mai încolo. În comparaţie, pietonii din Azuga care s-au nimerit în spatele nostru cât mergeam spre telegondolă mulţumeau când le făceam loc, simţindu-i în spate.

Pe drum, ne imaginăm ce trasee am mai putea face, ţinând cont de posibilităţile de ejectare. Ce aiurea e că sunt trasee drăguţe pe care e mai complicat să le parcurgem tocmai pentru că nu prea avem cum să ne ejectăm...

Odată ajunşi la gară, observ că e parcat un taxi în zonă. Deci există speranţa că, dacă mai ajung pe aici, pot merge de la gară până într-un punct sau altul din oraş cu un taxi, nefiind nevoit să merg pe jos până la autogara de pe Str. Petroliştilor sau cine ştie până în ce alt punct. Ne aranjăm biletele, mergem pe peronul de la linia 6 şi admirăm un maidanez drăguţ până soseşte R 3010. Plecăm din Câmpina la 18:40, sosim în Bucureşti la 20:41.

Pe peron, fără ca persoana văzută să semene prea mult cu ea, am senzaţia că o văd pe Alina. Raluca îmi sugerează să-i trimit un mesaj…

-A trecut mult timp, acum are familie, copil, puţin probabil să mă mai ţină minte…

-Oamenii cu care mergi pe munte nu-i uiţi.

-S-ar putea să ai dreptate, poate o să-i povestesc că am făcut din nou traseul ăsta. Şi, dacă sunt  norocos, s-ar putea să-mi propună…

Nu scriu aici ce mi-am imaginat că ar putea să-mi propună Alina dar, bazându-mă pe o propunere din trecut (pe care am refuzat-o într-un stil cam măgăresc), nu ar fi imposibil. Raluca ştie la ce m-am gândit şi cred că e suficient.

Ne despărţim curând. Sper să ne revedem prin munţi, că prea a fost frumos...

DATE TEHNICE

Traseu: Staţia Superioară a Telegondolei de la Azuga- Sub. Vf. Urechea- Sub Vf. Cazacu- Şaua Cazacu- Vf. Ceauşoaiei- Sub Vf. lui Petru- Sub Vf. Orjogoaia- Lac Orjogoaia- Plaiul Orjogoaia- Valea Doftanei- Trăisteni

Durata: 6 ore 1/2

Marcaj: cruce roşie, suficient de bun dacă e vizibilitate OK şi lipseşte zăpada

Puls minim: 77 bpm

Puls mediu: 109 bpmPuls maxim: 157 bpmCalorii consumate: 1853 kcal

Pagube estetice: a doua zi m-am trezit că, pe mâini, mi-au rămas urme de la manşetă şi de la ceas, contrastând cu bronzul din zonele descoperite. Şi eu care zâmbeam în sinea mea observând că s-a bronzat Raluca în conformitate cu geometria tricoului. Uite că la mine au ieşit mai horror dungile. :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu