duminică, 19 septembrie 2021

Nu-ți pasă de mine...



27 iulie 2020

Când mă prăbușesc îți aduci aminte să-mi spui că sunt important. De ce tocmai atunci, nu știu. Fapt e că, în momentele obișnuite, nu-ți pasă de mine. Numai în ultimele săptămâni am adunat trei situații în care ai demonstrat că nu contez pentru tine. Și doare chestia asta. După cum îi spuneam cuiva, sufăr ca un câine. Și tu... nu ceri decât să nu fac prostii când mă prăbușesc. Probabil prostia la care te gândești este cea pe care o văd eu ca unică soluție ca să scap de situația dezastruoasă în care mă aflu. Și prostia asta se va întâmpla cel mai probabil, cândva, când voi fi mai la pământ decât azi. Și nu cred că va mai trece mult timp până să ajung cu adevărat la pământ.

Situația 1

Pleci la mare. Urma să aflu că ai făcut drumul în condiții avantajoase. Dacă aș fi știut și dacă m-ai fi întrebat, probabil aș fi mers cu voi. Deși aș fi simțit că deranjez...

Dar nici măcar în treacăt n-ai sugerat că aș putea veni cu voi.

Asta în condițiile în care, acum câteva luni, s-a putut să împărțim cumva același spațiu... Pentru mine a durut și atunci, în februarie. Chiar dacă atunci ai reușit să ambalezi totul frumos, chiar foarte frumos, tot a fost neplăcut.

Situația 2

Aranjezi cu niște cunoștințe comune o ieșire la aer. Aflu de ea dar intuiesc că va fi o ieșire în 4 așa că nu mă bag în discuție pentru a nu deranja. În seara de dinainte se sugerează întâmplător că aș putea merge și eu. Dar nu ai sugerat tu...

Situația 3

Deși te plângi constant de probleme financiare (sunt din ce în ce mai intrigat de modul în care iți setezi prioritățile pe tema asta, înclinând să cred că este teatru ieftin fiecare moment în care îți lipsește un pol) alegi să arunci 500 lei (plus încă ceva mărunt pe care să zicem că nu îl luăm în calcul) pentru o ieșire în natură pe care am fi putut-o organiza amândoi, mai ieftin. Să facem calcule:

Tren București- Brașov (IR 1745, plecare din București la 06:00, sosire în Brașov la 08:46): 50 lei
Tren Brașov- Zărnești (Regio 16335, plecare din Brașov la 9:20, sosire în Zărnești la 10:00): 5 lei

Întoarcerea, cu aceleași costuri, s-ar putea face așa:

Plecare din Zărnești cu Regio 16344 la 18:40. Sosire în Brașov la 19:19. Mai departe s-ar pleca cu IR 1646 la 19:50. Sosirea în București ar fi la 22:32.

Dată fiind ora târzie de sosire în București, deși pentru tine încă 6 km de mers pe jos n-ar reprezenta o problemă, aș adăuga la cheltuieli un 50 de lei pentru taxi (zic 50 de lei știind cât de tâlhari sunt taximetriștrii în zona gării).

Ar rezulta o cheltuială totală, cu rotunjire, de 160 lei. Economia până la cei 500 pe care i-ai aruncat tu, săraca cu credite și copii în întreținere, aproape ajunsă muritoare de foame (noroc cu V, că altfel chiar picai pe stradă de foame, sărăcuța de tine) ar fi fost de 340 lei. Admitem că ar fi fost vreme rea și nu ți-ai fi putut face traseul, ți-ar mai fi rămas bani pentru două încercări, plus că ai fi avut imensa satisfacție de a-ți organiza tu totul. Pentru că ai fi fost capabilă să organizezi singură totul dar fie îți e pur și simplu lene, fie în realitate nu faci altceva decât să alergi disperată după un ghid cu ochi albaștri de la care nu înțeleg ce așteptări ai.

Acum să detaliem și traseul. Să nu existe aici vreo problemă care să te oblige să plătești ghid...

Deci traseul este următorul: Zărnești- Gura Râului- Fântâna lui Botorog- Poiana Zănoaga- Cabana Curmătura- Șaua Crăpăturii- Vf. Turnu- Vf. Ascuțit (înnoptare la refugiu)- Vf. La Om- Refugiul Grind- Prăpăstiile Zărneștilor- Zărnești.

Consultând diverse surse ar rezulta că, rotunjind în plus, ar fi necesar ca timp cam așa:

Gara Zărnești- Fântâna lui Botorog, nici 5 km pe șosea, maxim 100 minute

Fântâna lui Botorog- Cabana Curmătura, maxim 200 minute

Cabana Curmătura- Șaua Crăpăturii- Turnu- Ascuțit, maxim 300 minute

Total: 600 minute adică fix 10 ore. 

În perioada asta, soarele apune la 20:45. Rezultă că sunt disponibile peste 10 ore de lumină în prima zi. Deci prima zi se rezolvă fără probleme fără ghid.

Ascuțit- La Om, maxim 240 minute

La Om- Refugiul Grind, maxim 120 minute

Refugiul Grind- Prăpăstii- Cab. Gura Râului, maxim 240 minute (atât am găsit că s-ar face pe urcare)

Cabana Gura Râului- Gara Zărnești, 3 km, maxim 60 minute

Total: 660 minute adică fix 11 ore.

Dacă drumețul este disciplinat și pleacă în traseu cel târziu la ora 7:00 în condițiile în care răsăritul este la 5:48, rezultă că, la nevoie, sunt disponibile suficiente ore cu lumină până la trenul de întoarcere.

Deci s-ar rezolva și a doua zi fără ghid.

Dacă, să zicem, nu mi-aș fi asumat tot traseul, puteam să vin în Ascuțit pe Padinile Frumoase și să mă retrag tot pe acolo în timp ce tu făceai ca o mică eroină creasta.

Prin urmare, de ce mama dracului să cheltui atâția bani pentru o bucată de creastă din Crai? Că ghidul nu-ți cară rucsacul, nu poate să îți asigure vreme ideală, practic își bate joc de tine dacă te asigură în vreun sector mai dificil, dată fiind experiența ta, poate la rândul lui să pățească ceva deci nu e garantat că totul va fi bine.

Înțeleg că nu te mai gândești să mergi la munte cu mine (înclin să cred că tura din 27 iunie 2020 este ultima tură pe munte cu tine), având în vedere probabil și faptul că m-ai încurajat în sensul falimentului personal (asta însemnând că, în afară de chirie, întreținere, lumină și transport către locul de muncă nu îmi mai permit mai nimic, inclusiv posibilitatea de a-mi cumpăra alimente fiind pusă sub semnul întrebării în lunile următoare) dar măcar îl puteai lua pe V la munte și ieșeați mai ieftin.

Și dacă chiar ai nevoie de ghid, chiar ai nevoie să te lege cineva pe creasta Craiului, permite-mi să-ți sugerez fie să îți ajustezi pretențiile cu privire la traseele parcurse astfel încât să simți că te poți descurca singură, fie să te lași pur și simplu de munte.

N-o să ți se golească viața de sens dacă renunți la munte!

PS: Postare programată pentru ziua în care împlinești 45 de ani.

Ia-o cum vrei. Ca pe un cadou, ca pe un motiv să mă comemorezi dacă mor între timp, ca pe un motiv să te desparți de mine dacă vom mai fi avut atunci, pe 19 septembrie 2021, o oarecare relație. Ia-o cum vrei, Cristina!




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu